Vår

 
Hej kära ni,
Idag har varit en sån fin dag. Solen har varit framme och fyllt mig med ny energi. Och så har vi ju äntligen sommartid också! Nu är det inte så långt kvar till de varma, ljusa sommarnätterna jag längtat till ända sen Augusti typ. 
Den senaste tiden har varit fylld utav plugg mest. Jag har haft två tentor på mindre än två veckor. Hoppas på godkänt i båda, men man vet ju aldrig. Så efter en lång tid av plugg fick det vara dags att fira igår. Jag och Cajsa färgade håret på morgonen. Jag ville bli lite guldblond, men det blev ljusbrunt och orange. Förstår inte vad som gick fel. Men så är det! Det ser inte hemskt ut, men jag vill ju vara blond och inte brunett. Så om jag känner att jag har råd så blir det nog ett besök till en frisör om några veckor, för att fixa till det. I alla fall! Efter det åkte jag ner till stan en sväng. Fick med mig lite fint hem. Ett halsband med en halvmåne bland annat. Och på kvällen festade vi. 
Idag har varit så mysig. Fick sova ut för första gången på ett tag nu. Och när jag vaknade var det strålande sol och termometern stod på över femton grader. Vi bestämde oss för att det var dags att ta fram grillen idag också. Så vi satt på slottsängen och grillade korv och halloumi i några timmar. Kom hem efter det, såg senaste avsnittet på min nya favoritserie, Clique. Drack en iskall powerking till det. Sen gjorde jag en quesadilla till middag, innan det var dags att gå till Ellen och ha filmkväll med gänget igen. Vi såg på The boat that rocked/Pirate radio. Var en mysig film. Rekommenderas. 
Och nu ska jag sova hade jag tänkt. Vi börjar en ny kurs klockan nio imorgon. Hoppas den här är bättre än den senaste vi hade. 
På torsdag bär det av mot Prag förresten. Längtar till det. Vi ska tydligen ha arton grader och sol medan vi är där. 
Glad vår på er!
N~

Dagen efter internationella kvinnodagen

 
Jag var beredd att skriva ett inlägg igår, i och med Internationella Kvinnodagen. Började till och med skriva ett, men det kändes inte helt rätt. Älskar att vi har en dag då vi kan uppmärksamma de hemskheter kvinnor utsetts för världen över, och samtidigt hylla de starka kvinnliga förebilderna vi har. Men igår vaknade jag också till ett ganska giftigt klimat i sociala medier. Det syntes inte lika mycket i alla de artiklar som spreds och delades, men de syntes överallt i kommentarerna. Samtidigt kände jag att det finns 364 andra dagar om året då jag kan skriva mina hyllningar till de kvinnor i mitt liv som betyder mycket för mig. Så jag sparar det inlägget till en annan dag då alla kvinnor inte bombarderas med ''grattis'' (grattis för vad då förresten?), eller feministisk och anti-feministisk politik, och då det kan kännas lite fint att få ett lyft kanske. 
 
Men jag vill inte heller lämna det helt åt sidan. Jag ville bara flika in lite. 
Som jag berättat, så blev jag invald till Amnestys styrelse som projektansvarig. Jag hade min första aktivitet med styrelsen igår. Tyvärr är jag sjuk, så jag kunde inte riktigt vara med. Tänkte dock att jag kunde berätta lite vad det handlade om och hur det gick.
I och med internationella kvinnodagen, så ville vi uppmärksamma det att kvinnor jobbar under avskyvärda förhållanden inom palmoljeindustrin. Vårat mål var att få in 300 underskrifter på 300 vykort att skicka till ett av de stora palmoljeföretagen, Unilever, i Indonesien, för att uppmana dem om att förbättra sättet kvinnorna arbetar på där. En av kvinnornas arbetsuppgifter är ofta att bespruta palmerna med insektsdödande medel och liknande. Oftast jobbar de utan skyddsmasker och får då andas in dessa giftiga gaser. De har även sämre lön än männen, och det pågår också mycket barnarbete. Tyvärr spelar det inte någon roll om varorna är hållbarhetsmärkta, då detta enbart står för att det är bättre för miljön.
Något vi i styrelsen gjorde var att kolla i våra kylskåp, hyllor och bland våra skönhetsprodukter, efter palmolja, och tog sedan med detta för att visa upp hur mycket palmolja vi faktiskt använder dagligen. Det finns i cirka 50% av all mat vi köper, och 80% av alla skönhetsprodukter. 
De stod i biblioteket i fyra timmar, och vi fick faktiskt in 300 underskrifter som vi önskat, och slog det tidigare rekordet av underskrifter vi haft. Väldigt roligt. 
Om ni där hemma undrar vad ni kan göra, så är svaret inte att bojkotta palmolja. Det är helt enkelt för användbart. Först av allt, se till att palmoljan är hållbarhetscertifierad. Det betyder ju att det är bättre för miljön och att de går åt rätt håll! Det andra man kan göra är att skriva till företag som använder palmolja och vädja till dem att bättra på förhållandena.
Jag var själv skeptiskt till om det ens hjälper innan, men vi har i alla fall fått bekräftelse genom Amnesty från personer som tidigare befunnit sig i dåliga förhållanden om att det faktiskt hjälper. Inte i 100% utav fallen, men till och med en är ju bättre än noll. 
 
Hoppas ni alla hade en bra dag igår och tog lärdom av artiklar och annat som spreds. Var ni med om något häftigt kanske? Har två kompisar i Oslo som var med och demonstrerade. Så nice! 
Skickar en kram till alla grymma människor där ute, som kämpar varje dag för lika rättigheter. En dag når vi det. Och tills dess, fortsätt kämpa! 
N~
 
 
 
*Bilderna i det här inlägget är lånade från Amnesty U28's facebooksida
** Källa till mina påståenden angående kvinnor och palmolja hittar ni här och här. Tyvärr på engelska. Men väldigt intressant, om ni är intresserade av att veta mer. 

†††††††††††††††††††††††††

Natson

Natalie

RSS 2.0