Hans Rosling om kriget i Syrien och flyktingarna

 
 
"Den tiden då man kunde tjafsa om ska vi hjälpa flyktingar här eller ska vi hjälpa flyktingar där. Den tiden är över. Vi ska hjälpa alla människor."

En dag med besök

 
Sen sist jag skrev har pluggandet tagit upp största delen av mitt schema. Det var inte förrän igår jag kunde ta ett break. Då var jag på två föreläsningar som handlade om rymden i stort sätt. Skolan kryllade av astronauter och astronomer från Nasa, Ryssland, Esa och allt var de nu kom från. Det var grymt coolt! De pratade bland annat om de framtida planerade rymdfarkosterna. Jag har ett klipp jag ska se om jag kan ladda upp för wow! Så häftigt. Christer Fuglesang var självklart där och berättade hur han blev astronaut och hur det var i rymden. Jag ångrar nästan att jag inte läser astronomi ändå. Nästan.
Igår var jag på middag hos Janne & Mia. Martin (min kusin) var också där. Vi åt en god middag och hade det bara trevligt helt enkelt. Det är en sån himla fin familj. Så glad att jag fått upp kontakten med dem. 
 
Idag fick jag besök av mina kära föräldrar. Och älskade mamma hade med sig bullar som jag frågat om. Så gott! Sist de var här var när jag flyttade in. Då hade jag lite saker vi märkte saknades. Jag hade ingen verktygslåda till exempel, inga gardiner, inget duschdraperi. Så den här gången var tanken att de skulle hjälpa mig sätta upp mina två hyllor jag köpt (på ikea, var annars?). Det lyckades vi riktigt bra med!
Sedan bar det av i jakt efter en skrivare, en matta, gardiner och ett duschdraperi. Vi kunde pricka av två av de sakerna i alla fall. Men jag hittade ingen matta eller några gardiner jag gillade. Så de får vänta ett tag. Fick även med mig en mopp hem och tvättmedel. Har tänkt att jag ska prova tvätta imorgon för första gången här. Vi får se hur det slutar. 
Innan de åkte hem visade jag dem runt campus lite, så de vet vart deras dotter håller hus om dagarna. 
 
Jag vet nästan inte hur det är möjligt, men jag har mycket mer hemlängtan här än vad jag hade i usa. Kanske är det för att jag vet att det är så mycket lättare att ta sig hem nu? Jag kan ju sätta mig på en buss och vara hemma inom bara några timmar liksom. Kanske är det för att Emmy skriver till mig och berättar hur mycket hon saknar mig hela tiden. Det och för att jag känner mig så otroligt ensam i denna lilla etta. Jag saknar att ha rumskompisar, någon att kunna prata med eller bara lyssna på. Det blir väl lättare med tiden antar jag. 
En lördag som denna sitter jag för övrigt hemma och pluggar. Skulle gärna gå ut, men känner mig samtidigt alldeles för stressad för det. Längtar tills tentan är över. Sen tar jag helg!
Hoppas ni alla har en underbar lördag!
N~
 
En av alla pluggsessioner
 
 Fick ett paket av Charles förresten!

21 September 2015, Måndag

 
 
Hej på er!
Helgen var rätt så himla blandad. I torsdags hamnade jag inte alls hemma och pluggade som jag hade tänkt. Efter mötet, där jag skrev upp mig på fyra saker förresten (kan berätta mer om det längre fram), så åkte Ida, jag, Cajsa, Moa, Anna och Alex hem till Karolina. Vi hade en liten myskväll där vi dippade grönsaker och chips och spelade med andra ord. Karolina och jag vann på ren tur, hahah. 
I fredags tog jag sovmorgon innan jag åkte ner till stan med Ida. Jag fick med mig hem lite underkläder och smink. Tre produkter från H&Ms nya kollektion. Ett rouge och två läppennor som jag hittills är nöjd med. På kvällen sen samlades vi hemma hos mig och förfestade lite innan vi drog till skolans tredje pub, Slottstallarna. Det var en helt okej kväll. Men musiken de spelade var grymt dålig, så det var ett stort minus. 
I lördags tog jag sovmorgon, precis som igår och idag. Jag bestämde mig för att vara hemma den dagen. Tanken var att plugga, men jag kom aldrig igång. Har så svårt för att fokusera mig här hemma. Bevis på det är ju att jag skriver det här inlägget istället för att plugga just nu. Min lördag var alltså inget speciellt.
Igår minns jag knappt vad jag gjorde. Tog en sjukt lång sovmorgon, skypeade med Charles, bestämde matschema för den här veckan... typ så. Ännu en dag då jag inte pluggade.
Jag har förresten börjat med min äta-vegetariskt-fem-dagar-i-veckan-grej. Åt en vegetarisk bolognese igår, som är den bästa bolognese jag lyckats göra hittills. Och idag blev det varma mackor med svampstuvning. Sjukt gott! 
 
Tanken idag var att vakna tidigt för att plugga, men eftersom jag inte kunde somna igår blev det inte så. Vaknade inte förrän tolv och var inte uppe förrän ett. Vid två gick jag på en föreläsning som hölls av Frank Ahimbisibwe, som kommer från Mbarara University of science and technology i Uganda, och även har jobbat för UNHCR. Han pratade om flyktingkriserna de hade i Afrika förr, och hur det har löst sig där och ser ut just nu, om det finns något vi kan lära oss utav det. Jag var helt ärligt för trött för att lyssna ordentligt, men det var ändå rätt intressant. Men vi kom aldrig fram till någon lösning. Det finns inte bara ett problem liksom. 
 
Resten av veckan står föreläsningar och plugg på schemat. Önska mig lycka till! 
Än så länge är det jag pluggar grymt intressant, men det är så brett, så tungt. Jag vet inte alls hur jag ska lyckas ta in allt. Känner mig bara mer och mer korkad för varje dag typ. Måste hitta mig ett nytt sätt att studera på. Någon som har några tips på bra studietekniker?
N~
 
 

†††††††††††††††††††††††††

Natson

Natalie

RSS 2.0